13++ sebab perempuan menjadi cantik apabila dia bertudung

19:00:00

  1. kerana dia menutup aurat
  2. kerana dia menjaga maruah
  3. kerana dia sememangnya cantik
  4. kerana dia tak mahu tunjukkan kecantikannya
  5. kerana dia seorang yg pandai
  6. kerana dia anak solehah
  7. kerana dia mendengar cakap ibu bapanya
  8. kerana dia hormati orang lain
  9. kerana dia takut apabila tidak bertudung, orang yang nampak kecantikkannya akan ada niat yang tak baik
  10. kerana dia tak nak diminati ramai lelaki
  11. kerana dia tak nak menyusahkan orang lain
  12. kerana mendapat pahala
  13. kerana dapat menghindari maksiat
  14. supaya dapat menjadi contoh kepada perempuan lain
  15. supaya hanya lelaki beriman sahaja yang menyukai dia
  16. kerana dia menurut tuntutan agama
  17. kerana rambut perempuan adalah mahkota baginya, jadi jangan sewenang-wenangnya menunjukkan kepada lelaki kerana mahkota anda tidak bernilai lagi setelah dilihat semua lelaki
  18. kerana dia dapat mengurangkan nafsu lelaki
  19. kerana dia patuh pada suami
  20. kerana dia tak nak rambut die ditarik, digantung dgn bara api dan dibakar dgn dasyat di akhirat kelak
I found this, and thought of sharing. It meant for me, because I am still finding reasons to strengthen my reason.

You Might Also Like

3 comments

  1. kadang2 kita tak tau pun sbb apa kita buat sesuatu perkara tu dan hati kita rasa senang, dan tenang. tapi kalau kita dapat jumpa sebab tersebut, mungkin kita akan lebih yakin. mungkin :)

    insyaallah kak.

    ReplyDelete
  2. i'm not against girls who don the tudung. i wish i have in it me to cover up. but to me, the way i speak, the way i act sometimes, especially in the office where i freely blurt out obscenities in different languages out or rage, i dont think that that's respectful to the image of a tudung wearing person. what i'm doing is just giving people reasons to condemn me behind my back.

    like this one person in my office, kat luar pakai tudung, tapi kat office, where there's mostly men, dia tak pakai. solat pun tak, puasa pun tak, merokok cam apa tah, pastu mencarut tak ingat dunia. taint the tudung je.

    insyallah, some day when i get my act together, i will put on a tudung. abg ayis say i look funny in a tudung - like it doesnt suit me.

    reasons 2, 5, 6, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20 i don't quite agree. maybe those are the main reason for most girls - to whom i say alhamdulillah and kudos. but explain to me why voyeur 3gps porn videos have mostly tudung-baju kurung wearing girls in them? sorry, i'm a hypocrite and a cynic by nature.

    ReplyDelete
  3. tu lah. im still trying to find it in me to have the strength to pkai and not be on off. sbb i myself am loud, gelak mmg tak hirau org, perangai tak mencerminkan org pakai tudung.

    i guess kalau niat tu betul, iman tu kuat then tudung is just the first step. a material that trigger the whole u to be better. tudung cant change a person behaviour, just the physical.

    i cant defend tudung wearers yang got caught in those acts. itu sifat dalaman dorg, bukan tudung punya perlakuan.

    bertudung tu dah betul, cara perlakuan bila dah bertudung tu pulak yang salah. so a lot of us jadi skeptical.

    i too have that thoughts in my head. and i especially hate it bila tengok orang pakai on off. i swear to never be that. whats the purpose i pakai tudung kalau later i bukak, pastu tutup balik. or post pics sans tudung on FB kan? ill just be the same as those i kutuk.

    betullah tak guna aurat tutup, tapi pekerti tak jaga. tapi to me, at least (if eventully I can cover my head)I will follow one of the tuntutan in Islam. small steps to be better. who knows mula2 cover kepala, then cover pandangan, then mulut pun dah tak keluar benda2 tak elok.

    InsyaAllah.

    ReplyDelete

What Brings You Here?