Boracay Birthday Trip - Bahagian Kedua

14:23:00

I will try to shed off the yucky feeling I feel for my own Malay writing because I have to believe it first before I am able to convince other people. Walaupun sebenarnya ada masa I cringe at myself.

Hari kedua adalah hari aktiviti tanpa henti. In English I can put it as a wet day since it rained on and off and we had water activities as well, tapi dalam BM  - I cannot phrase it as hari basah. That didnt and will not sound right however I put it.

Kami mulakan dengan Helmet Diving di tengah lautan. Ada platform untuk beberapa aktiviti seperti helmet diving, snorkelling, dan scuba diving. Tapi lagi 2 tu tak relevan sebab tak masuk pakej, dan mana ada antara kami yang ada lesen skuba. OK. Seperti yang diberitahu dalam post lepas, saya baru sahaja menjalani prosedur minor di bahagian telinga, dan dilarang masuk ke dalam air. Tapi tarikan tu lebih kuat. Dan saya dah pastikan (beria-ria tanya tour guide dan orang yang provide servis to make sure) air takkan masuk helmet masa turun ke dasar.


Helmet ni semua 30kg, tapi bila dalam air it got reduced to 5 to 10kg. I tak ingat exactly berapa. We go into the water first, bila dah dalam air baru mereka akan letakkan helmet and you just let go of the tangga. Kat dalam air dah ada scuba divers on standby to bring you up and down.




Sebelum masuk air kami diajar sign language but theres a lot to learn in a few minutes! Boleh lah lepas untuk duduk dalam air 15 minit kan. Signal naik atas, OK, tak OK, equalise, photo and video. kalau rajin adalah video nak tunjuk, tapi tak rajin pun. Seterusnya, ATV keliling pulau dalam hujan! 


 Mula-mula test drive 2-3 round keliling kawasan base. Tak sampai berapa saat mula convoy, belum sempat keluar main gate lagi semua berhenti untuk pakai raincoat. Cantik kan kitorang colourful macam tu?

Bobby bawak naik bukit to the lookout point. Dalam perjalanan tu I nampak ada zorb ball turun bukit and billboard showing picture of Boracay zipline!!! Bestnya kalau dapat buat. Tapi takde masa sebab trip is pre-arranged. Kat look out point tu tinggi jugak menapak, gigihlah saya dengan baju basah panjat tangga. Sampai atas tengok view sikit, ambik gambar sikit lepastu minum buko shake! Believe it, all of us had ice blended coconut shake masa weather sejuk2 macam tu (No wonder I had a lot of ice-cream during winter in Korea. Dah built in system). Husna and I even shared ramyun hot cup. Makan je keje.


Habis these 2 activities, makan time! Lunch at Tito's which serves fusion of Western and Filipino food. Serious masarap! Look at our view. Tito's ni dah ada review dalam TripAdvisor. Jadi you can check kalau berminat nak makan kat sana. Just nak bagitahu ya, restoran yang spesifik halal memang tak ada. Jadi makan lah secara berhemah. I pun terlepas jugak kat Mamita's Grill makan nasi goreng ikan masin sedappp je, Sekali ada small pieces of ayam. Padanlah sedap.


 


Right after lunch, everyone went separate ways. Ada yang balik hotel, ada pergi shopping. I nampak orang massage kat beach, so  pergi lah sana with 2 colleagues. Sekali hujan lebat gila! Lama jugak. Memang pengalaman betul massage kat beach berpayung bawah hujan, Siap mani pedi. Tapi best betul. Siap tidur padahal lepas makan. Not healthy, jangan ikut. Masa bercuti sekali-sekala takpe.



And finally! The much awaited activity (that I managed to convince everyone to do therefore the company paid for it) PARAW SAILING! Paraw ni kira macam perahu lah.




4 orang on each side, riding into the sunset. It was so WOW. Bayu bertiup lembut, laut tak bergelora kuat, it felt like a stroll. I siap berbaring atas the net yang kitorang duduk tu. Ni memang aktiviti that I strongly suggest to go for when in Boracay.

Kat sana I enjoyed pretty much everything. Things were cheap, makan sedap, mangoes marvellous, orangnya baik2. Ramai locals yang bercuti kat Boracay and jangan terkejut, Koreans. My boss said I hit the jackpot sebab the hotel we stayed in memang filled with Koreans. Sayangnya Boracay ni destinasi percutian keluarg for the Korean. But for the Pinoys, Boracay tempat happening untuk youngsters holiday. Very different but you can totally see it.

I nak pergi sana semula. Second time to go to Ariel's Point. Cliffdiving!!!

You Might Also Like

0 comments

What Brings You Here?