Pre-raya posting

00:28:00

Okayh, so i went back early from college. On Wednesday (24th Sept) selepas handing in last minute asgmnt for VisualComm, attending Digital Photo class sebab ada test. Tapi asgmnt hampeh x siap. Digital Photo is sooooo not my subject. I don't know why. Its just taking photos but I just cant point it out apsal susah sgt nak attend, learn and hand in asgmnt. Dahlah tu N's class is the easiest among other lecturers. He accept photo asgmnt yang photos je. Kalau lecturer lain kena proper, tampal kat cardboard, ikut instruction. And yet, im sooo malas. Xtau lah, mungkin sebab xde the gadget or x faham so i cant deliver.


Speaking of gadgets, im dying for Nikon P80. Semi-pro compact SLR. Naaakkk!! Retail price is at Rm1200. Mana nak cekau duit banyak tu? Haritu while shopping raya on Thursday (yang agak annoying and depressing) sempat usha fuctions and such kat Sg.Wang. Tengok features, clarity semualah. Puas hati sebab ianya x bagak dan berat tapi boleh main shutter speed and aperture macam SLR. Fuuuh!
Abah pun dah berkenan, kira green light lah tu. Dulu nak Canon G7 tak tercapai, hopefully yang ni boleh lah.
InsyaAllah.

Khamis haritu kononnya shopping raya dengan Mama. Tapi sebab i can't shop with women. I was annoyed the whole day. Buang the fact that I am female myself. I simply can't shop the way other women do. I like to plan what to buy, where to go, look for it, decide and pay. Afterwards baru jenjalan kalau teringin. Or else balik. Mama, planning tu ada tapi tak execute. She tends to wander to other section. I x bole cenggitu. Bukan mama je, anyone for the matter. Dengan my girlfriends pun susah. Fussy sangat. Ini xnak, itu xnak. End up browsing the whole mall, trying every single thing tapi tak beli apa2. Frustrating tau tak?! That's why i prefer to shop alone. Or with guys. Guys if dorang try tapi tak beli, i can tahan because they dont complain. Pastu dorang tak whine 'alaaa i teringat la tadi tu, nyesal tak beli.' ishk!!

And so, on Friday pergi shopping dengan Abah pulak. That morning after he finished his business kat bank sekejap, singgah TESCO Ampang nak cari lawn mower. Then, we send clothes donation to Mama's office then shoot off to Ampang Park. Finally dapat beli something. I got myself a black pants and a pario to wear with last year's kebaya top and abah bought a green songket. A bargain, it was Rm39. Sapa xnak? Kaler pun chun. Pastu we returned to Ampang Point sebab the day before Abah ada tersuka baju Melayu tu tapi x beli sebab xde plan dalam budget. Tapi he deserve to treat himself jugak kan?

Jadi raya tahun ni tema kami Hijoo! Adik pakai balik his green baju Melayu, i will be wearing baju kurung yang dah bertahun ada dlm almari tapi x pernah pakai sebab segan banyak manik, Mama for sure ada baju nyer, and Abah with his new baju Melayu. Abah tiap2 tahun warna hijau, different shade je. Next year nak propose pink karer lah! Abah said he's fine with it. Tapi I have a problem pulak. Absolutely loathe pink!

Saturday berbuka kat Kajang. Sampai sana dah petang, sempat pergi Giant jap sebab Abah nak browse harga lawnmower. Dapat jugak dia akhirnya, bargain lah sebab it was Rm149. Kat tempat lain rm170 likedat. And i finally found the cleanser i've been looking for. Cetaphil for oil-free skin. Bloody expensive. Rm50 for a bottle. Its medicated and suppose to work lah kan sebab i've seen Zita, Acik and Milly's face really clear up after using it. Abah offered tapi macam segan je nak mintak. Not used to expensive things, wasn't brought up like that. Afterwards berbuka memang mengundang! Potluck from Abah's 5siblings, lauk semua mengundang! Jenuh mengunyah. Memang bloated habis.
Ahad, hari mengemas serumah. Task delegation: Abah-outdoor, Mama-downstairs, Myself-atas.

It was torturous! Bayangkan rumah berhabuk sakan, nak sapu dengan mop xdehal. Tapi kain baju kemain banyak. Everywhere. Dahlah tu, i think every flat surface ada barang. Pastu resdung attack datang jangan cerita lah! hidung nonstop berair, mata pun. To make matter worse, air haritu jugak nak kotor! karat macam apple juice. Baik terjun sungai kat seblah. Mandi pun x selesa. Tapi mandi jugak. Tawakal je laaa, tutup mata jgn tengok warna. Yang Cwoo bangang, lagi galakkan terjun sungai sebab mengikut mazhab dia (xtau lah apa) kalau kentut dlm sungai/laut batal puasa so boleh makan. Bangang! Umur dah 19. Perangai budak2.

And today, lepas lepak2, pack barang, tido kejap..pukul 3 ktorang bertolak balik Kuantan. Sampai sana pukul 6.30. We arrived almost the same time Mamalang, Bahalang and Kak Ngah samapi. Dorang baru balik umrah. Abg U pon ada blk from Aussie. Ishk dia tu blk M'sia mcm KL-Kuantan. Berbuka ramai2 with Mama's side of the family pulak. Not as much ppl macam selalu tapi today family Uncle Heli and Uncle Lan joined us. Yeesshh! Naseb baek puasa tinggal sehari. Tak larat nak berbuka bagai nak rak tiap2 hari. Sia-sia je lose 5kg during puasa and gain it all again in just one week. Damnit! Tak merasa pun weight lost.

Tadi lepak minum dengan Abah, Jiul, Aiman and Imran. The guys i grow up with. Semua about my age. Its sooo funny tgk these familiar faces, smoking dgn Abah. Gelak-gelak, borak2. Pulak tu semua dah ada significant other. Waahhh we are growing up kan? I never really have secrets dengan Abah And dorang ni pun jenis yang open up to Abah so our conversation are not limited. Tadi pun we moved from relationship, music to religion and ///.
Esok balik Pekan. Cant wait!!! Bergegarlah rumah tu esok. Looking forward to meet Arwen for the first time and get headache listening her wailing hehe. Just hoping she doesnt cry like Ilya does. Mau semak aku esok! Okayh, now should go start on assignments. Fulfill the purpose pinjam laptop K.Ngah in the first place. Everyone, Selamat Hari Raya. Mintak maaf selama ni terkasar bahasa, tertulis any hurtful words, terbahan lebih-lebih, terkutuk belakang2, semua silap dan salah harap dimaafkan. Salam.

You Might Also Like

0 comments

What Brings You Here?